Dennis Ejvindsson, ordförande i Polisförbundet Sörmland, menar att polisen inte har något att dölja.Foto: Petra Levinsson/SR
Sörmland

Polisfack välkomnar arrestkameror

Polisfacket: Vi har inget att dölja.
1:42 min

Polisfacket ser gärna att det sätts upp övervakningskameror i arresten på polisstationerna. Igår berättade vi att flera advokater vill ha kameror i arresten för att skydda intagna från onödigt våld från poliser. Polisfacket ser kameror som en fördel även för polisen.

Frågan om övervakningskameror i arresten har blivit aktuell efter domen mot en Eskilstunapolis för några veckor sen, han dömdes för att ha misshandlat en handfängslad man i arresten i Nyköping, en dom som nu överklagats. 

Flera advokater i Sörmland föreslår att kameror sätts upp i arresten för att skydda de personer som tas in där från eventuellt övervåld från polisens sida. Polisfacket ser även de att kameror kan vara till fördel.

– Det kan ju visa att vi bara använder ett legalt våld. Det händer ju mycket tok inne i arresten och det skulle vara till fördel för att visa hur vi blir behandlade av dem vi tar in, säger Dennis Ejvindsson, ordförande i Polisförbundet Sörmland. 

Men enligt flera advokater vi talat med är det inte helt ovanligt att deras klienter vittnar om att de blivit brutalt behandlade. 

– Det är ständigt återkommande, säger Lars Ohlson, som är advokat i Nyköping. 

Lars Ohlson tror att klienterna många gånger överdriver eller har uppfattat situationen som mer brutal än den var. Men han tror också att det förekommer att poliser är onödigt våldsamma, och i de fallen är det svårt att få poliser fällda, eftersom kollegor skyddar varandra, menar han. 

Men Dennis Ejvindsson delar inte den bilden. Innan han blev fackordförande på Sörmlandspolisen var han ute på fältet och gjorde ingripanden, och blev också själv anmäld för övervåld.

– Jag är där på min arbetstid, nykter och gör en professionell bedömning, så här mycket våld måsta jag använda för att lösa den här åtgärden, och den bedömningen kan ju bara jag göra, säger han. 

Eftersom polisen jobbar professionellt har de inte något att dölja och det är det som kamerorna kommer att visa, menar Dennis Ejvindsson. Och till skillnad från advokaterna som vi talat med så tror han att det är ytterst ovanligt att polisen går över gränsen och han tror inte att kamerorna kommer påverka polisens sätt att arbeta med de intagna i arresten.

– Vi är en professionell polis, vi har inget att dölja, säger Dennis Ejvindsson.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".