Kraftiga besparingar i Katrineholm

Det blir kraftiga nedskärningar i Katrineholms kommun i år och fram till 2006. Kommunsstyrelsen beslutade på onsdagen att skära i kommunens kostnader med 35 miljoner.

Det betyder bland annat att 50 fast anställda förlorar jobbet, ett äldreboende och allaktivitetshuset läggs ned och att avgifter höjs.

– Vi måste få balans i ekonomin till 2005 och det lyckas vi med med det här sparpaketet, säger Jan Larsson (s), kommunsstyrelsens ordförande i Katrineholm.

– Vi fredar de allra viktigaste områdena, skolor, bibilotek, musikskola och ädreomsorg. Det är ett gigantiskt prioriteringsarbete som vi har gjort för att freda de områdena, säger Jan Larsson.

50 fast anställda varslas redan på fredag. Det är personal som lagar mat till skolor och ålderdomshen, men också städpersonal och personal inom integration och arbetsmarknad sägs upp.

Äldreboendet Åsgården läggs ned nästa år och kommunen slår ihop flera gruppboenden. Även allaktivitetshuset Inferno läggs ned. Fritidsgårdarna får vara kvar, men det är oklart hur de ska organiseras.

Friskvården läggs inte ned som de berörda befarat, däremot bantas den med två anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".