Polisledningen utreder nu frågan om kameraövervakning i arresten. Foto: Björn Larsson/Scanpix
Sörmland

Kameror i arresten snart verklighet

"Det händer mycket tok i arresten"
1:41 min

Sörmlandspolisen kan komma att införa övervakningskameror med videoinspelning i arresten. Kamerorna skulle bland annat kunna klargöra om poliser använder övervåld mot de intagna.

Kameror i arresten är en fråga som väckts av flera advokater i länet efter fallet med en Eskilstunapolis som åtalades för att ha misshandlat en handfängslad man i arresten. Polisen har dömts för misshandel i tingsrätten men överklagat till hovrätten.

Advokaterna menar att en kamera skulle kunna skydda deras klienter från övervåld, men också att klienter som anmäls för att ha bråkat med polisen kan få mer opartiska utredningar. Som vi rapporterat tidigare är också Polisförbundet positivt till kameror, eftersom polisen vill kunna visa svart på vitt att polisen sköter sitt jobb som den ska.

På chefsnivå inom polisen har det pågått en diskussion om kameror i arresten i flera år, men nu börjar man närma sig ett beslut om att åtminstone sätta kameror på ett ställe i arresten, det utrymme där omhändertagna och gripna personer blir kroppsvisiterade innan dom blir inlåsta.

Det som krävs är att man hittar en säker teknik innan kamerorna sätts upp, säger länspolismästaren Mats Kirestam.

Det finns inga juridiska hinder för att sätta upp kameror i arresten, men man måste hitta en säker teknik innan kamerorna kan sättas upp. Mats Kirestam säger att det vore en mardröm om folk hackade sig in i systemet o la ut bilder från arresten på Youtube, till exempel.

Men Kristina Huldt som är advokat i Eskilstuna, tycker inte att kameror vid avvisiteringen är någon bra idé.

– Det kan vara känsliga situationer där någon inte mår bra och så ska också man bli filmad när man till exempel blir kroppsvisiterad. Jag är överhuvudtaget tveksam till övervakning överallt, säger Kristina Huldt.

Kamerorna ska inte övervaka hela arresten, det vore alltför kränkande om kamerorna till exempel satt i rummen där människor sitter inlåsta, säger Mats Kirestam. Däremot har man diskuterat att sätta kameror i det utrymme.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".