Vårdförbundets medlemmar kräver att politikerna gör något åt den ökade bristen på specialistsjuksköterskor. Foto: SVD bild
SÖRMLAND

Sjuksköterskor planerar protester

1:26 min

När politikerna i landstingsfullmäktige klubbar nästa års budget under tisdagen så kommer medlemmar i Vårdförbundet Sörmland att finnas på plats och protestera.

Vårdförbundets medlemmar kräver att politikerna gör något åt den ökade bristen på specialistsjuksköterskor.

Ulla Jordán är ordförande i Vårdförbundet Sörmland och själv pecialistutbildad pskykiatrisjuksköterska och hon förklarar sköterskornas missnöje så här.

– Det är för att visa att vår kunskap inte får användas fullt ut i vården idag som vi protesterar, säger Ulla Jordán.

– Idag är vi under 50 procent specialistutbildade sjuksköterskor. När jag själv utbildade mig fick man ingen fast tjänst om man inte var vidareutbildad. Idag anställer man nyutbildade sjuksköterskor för dessa tjänster. Då går patienten miste om specialistsjuksköterskors fördjupade kunskaper.

Anledningen till att det idag bara är 50 procent specialistutbildade sjuksköterskor anser Ulla Jordán är att de har högre lön än andra sjuksköterskor.

– Konsekvensen blir en försämrad kvalité på vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista