Förra året var närmare 13 procent av den sörmländska jordbruksarealen ekologiskt certifierad. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
SÖRMLAND

Relativt många eko-jordbruk i Sörmland

Det sörmländska jordbruket tillhör det mesta ekologiska i landet. Det framgår av en rapport från Jordbruksverket.

Förra året var närmare 13 procent av den sörmländska jordbruksarealen ekologiskt certifierad. Toppar gör Värmland och Jämtland med drygt 14 procent ekologiskt jordbruk.

I hela landet var andelen knappt tio procent och då återstår litet drygt halva vägen på regeringens mål om att tjugo procent av jordbruksmarken ska vara ekologiskt certifierat i slutet av det här året 2010.

Utöver de tio procenten kan de som satt upp målet trösta sig med att ytterligare runt två och en halv procent är på god väg och under omställning.

Jordbruksmarken i Värmlands och Jämtlands län har nått längst vad gäller ekologisk certifiering, med drygt 14 procent certifierad mark. De länen har också högst andel mark under omställning, 6,8 respektive 5,3 procent, enligt Jordbruksverket.

Också Dalarnas, Gävleborgs och Västernorrlands län har relativt stor andel mark som är på väg att ställas om till ekologisk certifiering.

Lägst andel ekologiskt omställd mark finns i Skåne, 3,8 procent. Men även Västerbotten, Blekinge, Kalmar, Hallands och Norrbottens län ligger lågt.

Den totala arealen ekologisk jordbruksmark i Sverige var knappt 302 900 hektar i fjol, och när marken som är under omställning räknas med blir arealen knappt 385 200 hektar. Av den omställda arealen är drygt 233 500 hektar åkermark och drygt 69 300 hektar betesmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".