Projektet "Vi har boken - LL-bokcirklar för vuxna invandrare", ska göra nya svenskar säkrare på det svenska språket. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
STRÄNGNÄS

Bokcirklar ska hjälpa nya svenskar

1:26 min

Strängnäs bibliotek satsar på bokcirklar där man utgår från lättlästa böcker för att nå nya svenskar och för att de ska bli bättre på det svenska språket.

Projektet "Vi har boken - LL-bokcirklar för vuxna invandrare", stöds av Statens kulturråd och är ett samarbete mellan Strängnäs bibliotek, Medborgarskolan, SFI och Centrum för lättläst.

Böckerna ska vara av den karaktär att de passar bra som introduktion till den svenska litteraturen. Först ut har tre bokcirklar varit, där man satsat på att läsa "Mina drömmars stad". Intresset för bokcirklarna har varit stort enligt de inblandade.

– Det är svårt om man kommer från andra länder att få kontakt med andra svenskar. Detta är ett bra sätt att råda bot på det. Med den här boken kan jag lära mig nya ord, säger Ali från Afghanistan som är med i bokcirkeln.

Enligt ansvariga för projektet är det här ett utmärkt sätt att förbättra det svenska språket.

– Detta är ytterst en demokratifråga. Det är viktigt att ha ett bra språk för att kunna klara sig i Sverige, säger Christer Hermansson som är kulturchef i Strängnäs kommun.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista