Smittskyddsläkare varnar för hemtest för HIV

Apoteketsbolaget kan tänka sig att sälja hemtestutrustning för att man själv ska kunna testa om man drabbats av Klamydia eller HIV. Men smittsskyddsläkare i landet varnar för riskerna.

– Det finns risk för att man testar sig och sedan blir det inget mer, säger Carl-Gustav Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland. Man söker inte upp sjukvård och det kommer inga fler till undersökning som skulle kunna vara smittade.

Apoteksbolaget diskuterar om det ska bli möjligt för allmänheten att köpa hemtestutrustning, så att man hemma i badrummet kan få svar på om man har HIV eller klamydia.

– Leverantörerna agerar redan idag på den svenska marknaden, via internet, säger Thony H Björk, informationsdirektör på Apoteksbolaget. Och då kan man fråga sig om det kanske är bättre att Apoteket som en seriös aktör tar ett ansvar i den här frågan också.

Enligt Apoteksbolaget utreds och kontrolleras nu om testutrustningen är tillförlitlig. Men smittskyddsläkare i landet är tveksamma och ifrågasätter om man kan lita på testerna. Inom sjukvården skickar man alla tester vidare för att få ett säkert svar och så skulle inte bli fallet med hemtester, menar Carl-Gustav Sundin.

Klamydia och HIV lyder också under smittskyddslagen, som innebär en skyldighet att rapportera varifrån smittan kommer och om fler kan vara smittade. Det skulle bli lidande om hemtester blev verklighet, menar Carl-Gustav Sundin.

Däremot är han försiktigt positivt till hemtester av klamydia. Då skulle kanske fler fall upptäckas och fler få behandling, men i stort är han tveksam till hemtester.

– Det bästa är om man kommer till mottagningarna för könssjukdomar, säger Carl-Gustav Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista