Åsa Ferngren får både laga mat, diska och jobba på kontoret numera. Foto: Petra Levinson/SR Sörmland.
SÖRMLAND

Gladare personal trots besparingar

”Nu är det mer variation”
2:53 min

Gladare personal, nöjdare patienter och sparade miljoner. Det är inte ofta den ekvationen går ihop inom vården. Men inom landstingets köksverksamhet är det precis så det blivit enligt landstingets egen undersökning.

Ett 15-tal tjänster av drygt hundra har försvunnit inom köksverksamheten och i samband med att landstinget drog ner på personal förändrades också personalens arbetsuppgifter.

De flesta patienter tycker att maten smakar bra och personalen trivs bättre på jobbet än de gjorde innan sparpaketet sjösattes enligt landstingets egen undersökning. Åsa Ferngren har jobbat som kokerska på Mälarsjukhuset i trettio år.

– Variationen av arbetsuppgifter gör att jag inte får lika ont i kroppen.

Sedan landstinget organiserade om så får har Åsa Ferngren fått mer varierade arbetsuppgifter. Nu lagar hon inte bara mat utan är vissa dagar inne på kontoret och beställer mat och andra dagar diskar hon. Diskandet är tråkigare än att laga mat säger hon men variationen har alltså positiva hälsoeffekter.

Det är bland annat genom att man gjort den här förändringen som landstinget kunnat spara fyra miljoner på fyra år och en ny undersökning visar att personalen mår bättre enligt kostchefen Marianne Backrud-Hagberg.

– De flesta trivs bra på sin arbetsplats och tycker att det är stimulerande. Tidigare tyckte inte alla så. Många vill ju ha utveckling och inte gå i samma hjulspår.

Landstinget har också jobbat med kompetensutveckling och lagt ner mycket energi på att se till att maten blir välsmakande.

Under hösten har mer än 500 patienter svarat på vad de tycker om maten och över åttio procent tycker att maten smakar mycket bra.Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".