Polisman misstänks för olaglig arbetsmetod

En 35-årig poliskommisarie från Stockholm misstänks ha använt olagliga metoder för att avslöja en stor narkotikahärva. Åklagaren bekräftar att det handlar om brottsprovokation, det vill säga att han använt otillåtna arbetsmetoder för att få fast brottslingar och på så sätt själv ha begått brott.

Åklagaren Katarina Johansson Welin vid internationella åklagarkammaren i Linköping bekräftar för Sveriges Radio Sörmland att det finns inslag av brottsprovokation i åtalet mot en 35-årig poliskomissarie från Stockholm. Han misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva där sammanlagt tio personer misstänks vara inblandade och som sörmlandspolisen utreder. Brottsprovokation innebär att polisen uppmanar en person att bryta mot lagen, vilket alltså inte är tillåtet.

Enligt tidningen Dagens nyheter så finns misstakar att poliskommisarien i sina försök att avslöja en stor narkotikahärva, själv begått grova brott , och i samband med det misstänks han för brottspsovokation.

Chefen på narkotikaroteln vid sörmlandspolisen Svante Melin säger att åtalet mot poliskommisarien från Stockholm är omfattande och att hela utredningen är komplicerad.

– Utredningen har hållt på länge och det kommer att ta lång tid ytterligare, säger Svante Melin. Det framkommer nya uppgifter hela tiden och vi vet inte var det kommer att sluta, i övrigt kan jag inte berätta mer eftersom vi har yppandeförbud, säger han.

Poliskommisarien har tidigare anmälts för ha anlitat svart arbetskraft privat. Den anmälan är nu nedlagd skriver Dagens nyheter. Uppgifterna om att poliskommisarien skulle ha hjälpt överordnade med hyreskontrakt på lägenheter kommer inte heller att utredas, skriver tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista