Erland Karlsson i Mellösa har haft sina hästar ute i flock i tio år och märkt att hästarna trivs bra med det. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.
sörmland

Hästar mår bäst tillsammans

1:48 min

Hästar mår bäst av att hållas i grupp tillsammans med andra hästar när de går på bete eller i sina rasthagar. Det har en forskare på Sveriges lantbruksuniversitet kommit fram till i en avhandling som presenteras den här veckan.

Utanför Mellösa finns hästgården Hjelmskyl där man för tio år sedan bestämde sig för att enbart ha hästarna i lösdrift.

– För det första är det betydligt enklare rent arbetsmässigt att sköta hästarna och man kan ju se att de trivs väldigt bra tillsammans, säger Erland Karlsson, som äger gården.

Just här står flocken på 14 ston med sina 7 månaders föl och äter ur en stor, vit ensilageboll. På gården finns flera olika hagar där hästarna går ute tillsammans året om.

Förut har det forskats på hur andra djur som grisar, kor och fjäderfän bäst hålls för att få ett optimalt liv, men på just hästar har forskningen lyst med sin frånvaro.

Tills nu då Elke Hartman, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gjort en studie som visar att hästar mår bra av att gå tillsammans med varandra.

En farhåga som funnits mot att låta hästarna gå tillsamman är att de skulle skada varandra, men av de 106 hästar som ingått i studien så är det enbart en som fått lättare skador och det visar sig också på Hjelmskyl när jag frågar Erland Karlsson om hästarna får skador av att gå tillsamman så är det inte från de andra hästarna skadorna kommer.

Den situation som kan vara känsligast när man ska hålla hästar i grupp är enligt forskningen när de är nya för varandra, men enligt Erland Karlsson på Hjelmskyl så handlar det om att presentera de för varandra på rätt sätt.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista