Allt fler väljer tillfälligt bunden el. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix
Sörmland

Korta vinteravtal populära

"Dubbelt så många tecknar avtal nu"
1:36 min

Vinterkylan och oron för att elpriserna ska nå samma dramatiska höjder som förra vintern, gör att allt fler binder sin elavtal. Ett populärt elavtal är ett sådant som gäller bara över vintermånaderna, och där kunden får betala en extra avgift, för att slippa oväntat höga elräkningar.

Ett av det bolag som erbjuder ett sådant avtal är Strängnäs kommunala energibolag, Sevab. 

– Vi har haft ungefär dubbelt så mycket avtalstecknande inför den här vintern mot vad vi brukar ha, säger Benny Larsson på Sevab. 

Och kunderna har reagerat inte bara på alla rapporter om stigande eller förväntat stigande priser utan också på elbolagens marknadsföring av olika varianter av bundna avtal - en del av dem nya konstruktioner. 

Sevab uppmanar sina kunder att binda avtalen så det är kanske inte någon överraskning med rusningen till bolagens kundtjänster för att binda elavtalet.

Det är precis i linje med det vi själva gått ut och rekommenderat våra kunder att göra. För det har sett litet riskabelt ut inför vintern, säger Benny Larsson. 

Flera elhandelsbolag lanserar kortare fastprisavtal som bara sträcker sig över vintern. 

Men vinterförsäkringen kostar förstås en del. Eskilstuna Energi och Miljö har ett avtal som gäller från första december som innebär att kunden betalar max 55 öre per kilowattimme före energiskatter och moms - som ett medelpris under en månad - och då får kunden betala 169 kronor som en kan man säga premie för den här vinterförsäkrade elräkningen. Andra bolag, som exempelvis Telge Energi, har liknande avtal.

Sevab har under flera år erbjudit ett avtal som heter Vinter Trygg. Ett fast pris - med en månadsavgift på drygt 30 kronor - under vintermånaderna december till och med mars. Det kostar ungefär 110 öre per kilowattimmen om man räknar in elskatten och momsen, det vill säga runt 60 öre för själva elen.

Enligt elprisjämförelsesajten elskling.se är byten till de så kallade vintersäkringsavtalen mest populära just nu. 77 procent av dem som tecknade avtal valde ett bundet elpris och mest populärt var bindningstider kortare än ett år.

Risken för att elpriserna ska nå samma höga nivåer som förra vintern har minskat i och med att alla tio kärnkraftverk i Sverige i dagarna ska vara igång igen, försäkrar man från kärnkraftsindustrin.

Och Benny Larsson på Sevab hoppas på de försäkringarna. 

- Vissa av de farhågorna finns även i år. Vi har väldigt låga vattennivåer i vattenmagasinen och kärnkraften har haft problem, åtminstone fram till nu. Men nu säger man ska komma igång i morgon med de sista reaktorerna. Vi måste tro på det man säger, men vi vet ju att förra året lyckades man inte, säger Benny Larsson.

Han avvisar tanken att elbolagen skulle skrämma upp kunderna i onödan utan talar hellre om deras skyldighet att informera kunderna om vad som är bäst. 

– Alla som har ett bundet pris är vinnare de här veckorna, men hur det blir sedan kan vi inte säga.

Men det är för sent för den som vill byta idag till ett fast vinterpris från första december. Men det går att ordna ett sånt avtal från första januari - men det blir dyrare - säger Benny Larsson

– Prisnivån är annorlunda eftersom elpriset gått upp väldigt kraftigt på börsen. Jag tror att priset ligger säkert på minst tio öre högre, säger Benny Larsson på Sevab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".