1 av 2
Anna-Sophia von Celsing var en av många intresserade Eskilstunabor när den populära surfplattan började säljas. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Andreas Zetterberg hakade på hypen. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio Sörmland.
Eskilstuna

Sug efter surfplattor

"De kommmer stort de kommande åren"
2:00 min

Sätten att nå ut på Internet blir allt fler och nu kommer surf-plattorna i strid ström. I natt köade folk på flera håll i landet när Apples Ipad släpptes. I Eskilstuna var det lugnare, men kunderna strömmade till efterhand.

Det som framför allt är tanken med surfplattan är att man snabbt ska kunna komma ut på nätet. Precis som med en smart mobiltelefon så är gör man de flesta av kommandona genom att peka och dra med fingrarna på skärmen. Genom olika så kallade appar tar man sig sedan till favoritställen på nätet.

På Ipaden kan man inte ringa, det kan man däremot på Samsungs surfplatta, som släpptes nyligen. Flera andra surfplattor är på gång.

Men om man har en bärbar dator och man kanske också har en smart mobiltelefon. Fyller då en surfplatta någon funktion?

Kraften i processor är ofta mindre än en bärbar dator, och även hårddisk och internminnet är mer begränsat. Men Rikard Lindell, som forskar inom datavetenskap på Mälardalens högskola, tror ändå att surfplattan har en ljus framtid, inte minst när det gäller underhållning.

Anna-Sophia von Celsing tittade på en Ipad tidigare idag och hon vill bland annat kunna läsa böcker i den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".