Alla barn i Katrineholm får inte tillräcklig hjälp för att utveckla sitt eget modersmål. Foto: Peter Lydén/Scanpix.
KATRINEHOLM

Katrineholmsskola lovar bättring

"Vi har haft en kompetensbrist"
1:53 min

Sandbäcksskolan ska bli bättre anpassad för barn med annat modersmål än svenska lovar nu rektorn på Sandbäcksskolan. Som Sveriges Radio P4 Sörmland rapporterade under tisdagen anser Skolinspektionen att barnen inte får den undervisning de har rätt till.

Men det ska det bli ändring på säger Birgitta Dahlbäck, rektor för Sandbäcksskolan i Katrineholm.

– Vi har en ökad andel elever med annan bakgrund än svensk på vår skola och vi känner oss motiverade att lära oss mer om detta.

Antalet familjer som pratar andra språk än svenska hemma har ökat snabbt i Katrineholm. Antalet elever som får modersmålsundervisning har ökat från 39 stycken till drygt 500 på bara fem år.

Skolorna har inte riktigt hängt med i utvecklingen. Till exempel finns det många elever som skulle behöva undervisning i svenska som andraspråk men som inte fått det på grund av att det saknats lärare, vilket Skolinspektionen var väldigt kritisk till när den gjorde sina stickprovskontroller här i Katrineholm.

Nu ska lärarna vidareutbildas så att fler kan undervisa i svenska som andraspråk enligt Birgitta Dahlbäck som är rektor på Sandbäcksskolan.

– Pedagogerna behöver få en ökad insikt i skillnaden mellan ämnet svenska och ämnet svenska som andra språk. Vi har haft en kompetensbrist som vi nu försöker förbättra.

Skolinspektionen besökte fyra skolor i Katrineholm förra vintern, bland annat Sandbäcksskolan och förskolan Påfågeln och upptäckte en rad brister.

Förskolorna fick kritik för att barn i Katrineholm inte får tillräcklig hjälp att utveckla sitt eget modersmål. Personalen på förskolan är medveten om hur viktigt modersmålet är för barnens inlärning och identitet och förskolelärarna anstränger sig också för att lära sig fraser på barnens eget språk. Men det räcker inte enligt Skolinspektionen.

Nu svarar skolorna att kommunen från och med nästa år ska anställa modersmålstränare som kan prata barnens eget språk och hjälpa dem utveckla språket.

Skolinspektionen var också kritisk till att skolorna fokuserade på den traditionellt svenska kulturen och inte synliggjorde barns olika erfarenheter. På förskolan Påfågeln ska man nu ta fram olika kartor, flaggor och bilder för att lyfta fram de länder som representeras på förskolan.

– Man ska inte ta för givet att alla familjer har samma bakgrund och samma traditioner med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".