Handräckningsärenden tar tid från brottsbekämpning

Många poliser i Sörmland, särskilt de som arbetar vid Länskommunikationscentralen, LKC, tycker att polisen lägger ned allt för mycket resurser på att exempelvis skjutsa psykiskt sjuka till sjukhuset, så kallade handräckningsärenden.

Antalet handräckningsärenden ökar och det påverkar polisens möjligheter att bekämpa brottslighet, säger chefen för LKC, Göran Kessel.

Polisen får ofta en begäran om hjälp från exempelvis sjukvården eller kommunernas socialtjänster. Det handlar framförallt om att skjutsa en patient till psyket eller återföra en person som avvikit från ett ungdomshem. Polisen har länge klagat på att de här handräckningsärendena tar för mycket tid och resuser från övrigt polisarbete och att brottsbekämpningen blir lidande.

Enligt polisens egen statistik är handräckningsärenden det som tar mest tid av alla händelser efter till exempel ingripande mot fylleri eller kontroll av fordon eller personer. På ett år har det varit ett och ett halvt ärende i snitt per dag och varje ärende tog i snitt närmare två timmar. Det går åt en polisbil och två poliser vid varje händelse. Polisen anser att det inte alltid finns skäl att polisen hjälper till och enligt chefen för länskommunikationscentralen, Göran Kessel, finns flera olika lösningar på problemet. Dels att sjukvården och socialtjänsterna sköter fler ärenden själva och dels att någon annan inom polisorganisationen än ordningspolisen ansvarar för resten av handräckningsärendena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".