1 av 2
Den niomånader gamla flickan fick svåra andningsbesvär. Foto: Anna Littorin/Scanpix
2 av 2
Nyköping

Anmälan efter andningssvårigheter

En nio månader gammal flicka som var förkyld och hostade ordinerades hostmedicin för en virusinfektion, men i övrigt fanns inga skäl till oro. Men efter första läkarbeskedet försämrades flickans tillstånd kraftigt. Nu har chefsläkaren gjort en Lex Mariaanmälan.

Den lilla flickan kom först till barnavårdscentralen. Där skickades hon med mamman vidare till en vårdcentral i södra länsdelen.

Förutom hostmedicin till dottern fick mamman där rådet att återkomma med flickan, om hon blev försämrad.

Och eftersom den lilla flickan fick ökade andningsbesvär blev det nytt besök på vårdcentral och därifrån ambulanstransport till akuten på Nyköpings lasarett, där hon lades i respirator. För att sedan ganska omgående skickas vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhus för en knapp veckas vård.

Där konstaterade man att flickan hade en virusinfektion, med uttalad luftrörskatarr med andningssvikt. Flickan har återhämtat sig bra.

Men fallet har nu alltså lett till en så kallad Lex Mariaanmälan till Socialstyrelsen som ska se vad som kan göras för att något liknande inte ska behöva hända i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".