Snöskottningen utanför tomten är ett problem för många villaägare. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio Sörmland.
Nyköping

Snöröjningen problem för villaägare

"Ett evigt snöbollskrig med kommunen"
1:36 min

Det är bara i början av december, men redan har snön ställt till en hel del problem. Ett återkommande irritationsmoment för många villa- och fastighetsägare är att kommunernas snöröjare plogar upp hårda snövallar på infarter och trottoarer.

En som har ledsnat på det här är Nyköpingsbon Anne-Marie Klarin. Och hon tycker att det är ett evigt snöbollskrig med kommunen. Efter det att hon skottat undan så kommer kommunens bilar och vräker upp snön igen.

– Och så är det mitt ansvar att hålla det rent. Och den snön är ofta i stora isiga kokor och ännu tyngre för mig att ta bort, säger Anne-Marie Klarin.

Nu föreslår hon i ett medborgarförslag att kommunen plogar trottoaren och också beskriver problemet med att man, som hon ser det, kastar snön fram och tillbaka.

Eva Andersson, centerpartistisk ordförande i Nyköpings Bygg- och tekniknämnd är väl medveten om problematiken.

– När det är så här stränga vintrar med så mycket snö så blir det det här bekymret, säger Eva Andersson.

Hon ser det inte som möjligt att hålla undan snön överallt.

– Men på vissa ställen måste det bort så fort som möjligt, säger Eva Andersson.

Däremot kan, enligt Eva Andersson, kommunen på hemsidan gå ut med besked om att det vid vissa tillfällen är så besvärligt att snön kan få ligga kvar på vissa ställen på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".