Ryan Air gör vill sälja sin kalender med bilder på lättklädda flygvärdinnor. Med där finns också Nyköpings kommun.
nyköping

Nyköpings kommun i lättklädd annons

"Vi beklagar innehåller i annonsen"
1:21 min

Flygbolaget Ryanair säljer resor med erbjudande i annonser om att köpa "Ryanair-tjejernas välgörenhetskalender" med en lättklädd kvinna.

I annonsen syns bland annat en kvinna i baddräkt och här finns också Nyköpings kommuns portal nyköpingsguiden.se. Annonsen har tolkats som att lättklädda kvinnor ska locka människor till Nyköping.

– Vi beklagar verkligen innehållet i annonsen. De här två budskapen passar inte så bra ihop, säger Palaemona Mörner, kommunikationschef i Nyköping.

Syftet med Ryanairs annons har ingenting att göra med vad Nyköpings kommun vill med sitt annonssamarbete, säger Palaemona Mörner och hon tycker att annonsen redigerats så att man får intrycket att kommunen står bakom försäljningen av kalendern.

– Precis ovanför loggan står det köp kalendern, påpekar hon.

Palaemona Mörner tycker också att den bild som finns i annonsen på en kvinna i baddräkt på väg upp från att ha simmat och dykt inte heller något som ger en bra bild.

– Den här lättklädda tjejen tillsammans med Nyköpings logotype är inte en hundraprocentigt bra kombination, tycker hon.

Hon ser inte något behov av att reglera exakt hur annonserna ska se ut eller att kommunen ska få granska dem i förväg. Det har ju fungerat hittills.

– Alla annonser har haft budskapet att sälja resor och det passar bra ihop med Nyköpingsguiden, säger Palaemona.

Annonsavtalet, som låter Nyköping vara med i flygbolagets reseannonser tecknades 2003 och går ut om tre år.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".