sörmland

Problem med sophämtningen

"Det kommer råttor när det blir överfullt"
1:55 min

Nu har snön drabbat sophämtningen igen med överfulla soptunnor och inställda turer. Irritationen är stor ute på landsbygden när sophämtningen inte fungerar. Annika från Nyköping är en av flera drabbade fastighetsägare.

Annika från Nyköping är en av flera drabbade fastighetsägare som inte fick sina sopor hämtade i fredags och nu står med full tunna.

– Det är tråkigt, för det blir ju överfullt. Då kommer det råttor och andra djur. Jag är absolut inte nöjd, säger Annika.

Knappt har vintern börjat förrän problemen med sophämtningen drabbar renhållningens kunder. Värst är det på landsbygden där sopbilarna har svårt att ta sig fram på dåligt plogade vägar vilket i sin tur drabbar hushållen som inte får sina sopor hämtade. Men även inne i stan kan det vara problem berättar sopåkaren Daniel Svensson.

– Det är för mycket snövallar. Det går inte att backa.

Daniel Svensson tvingas släpa upp tunga kärl upp för en längre backe från ett innerstadsgarage, dit han inte vågar backa ned sopbilen på grund av snö och halka.

Enligt Anders Jonsson som är arbetsledare på renhållningen i Nyköping så  började problemen med en rivstart vid snövädret förra veckan.

– Vi hade en del bilar som inte kunde ta sig in på vägar överhuvudtaget och en av våra bilar åkte av vägen. Vi kan inte riskera att hela turen blir inställd bara för att hämta upp ett kärl.

Sköts inte plogningen på småvägarna så kommer det enligt Anders Jonsson bli samma lösning som förra vintern, det vill säga att renhållningen ställer upp större samlingskärl vid framkomliga vägar och landsbygdsborna får ta med sina sopor dit.

– De som får problem får höra av sig till oss. För ingen ska behöva bli utan sophämtning.

Men det är en lösning som fastighetsägaren Annika i Nyköping inte är särskilt nöjd med, efter att ha testat ifjol.

– Eftersom man betalar för sophämtning borde man få soporna hämtade. Det vore inte mer än rätt, säger Annika.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".