Åtal för tvättstugemordet

En 77-årig man åtalades på fredagen misstänkt för att ha mördat en jämnårig kvinna i en tvättstuga i Eskilstuna i mitten av mars. Enligt åklagaren låg en konflikt mellan dem bakom händelsen.

Enligt åtalet högg mannen kvinnan med 40 knivhugg mot kroppen och slog också kvinnan mot kroppen och huvudet flera gånger. Knivhuggen träffade överkroppen, halsen och huvudet. Enligt åtalet avled kvinnan av de skador hon fick.

Enligt Börje Carlsson vid polisens kriminalavdelning hade konflikten mellan kvinnan och mannen pågått under minst tio års tid. Mannen uppger i polisförhören att kvinnan trakasserat honom och sagt att det luktade illa från hans lägenhet.

Mannen har sagt att han ville ha ”varm och dragfritt”, dels för sin egen skull och dels för sin hustrus skull, men så fort mannen öppnade lägenhetsdörren var kvinnan snabbt ute och öppnade fönstret i trapphuset för att vädra.

Mannen har i polisförhören också sagt att hans hustru, som var hjärtsjuk, blivit sjukare på grund av att grannen öppnade trapphusets fönster. Det kom in kalluft i hans lägenhet har han sagt, uppger Börje Carlsson vid polisen. En dag, när han träffade kvinnan i tvättstugan, kunde han inte behärska sig.

Mannen, som erkänt, har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han vid tillfället för mordet led av en allvarlig psykisk störning.

Rättegången mot mannen hålls den 4 juni i Eskilstuna tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".