Foto Fredrik Sandberg / Scanpix.
Sörmland

Medhelp ska dirigera ambulanserna

Företaget Medhelp tar över larmcentralerna för ambulansdirigering i Sörmland, Västmanland, Uppsala län och på Gotland.

Det  hela är ett resultat av en gemensam upphandling av larmcentraler. SOS Alarm har hittills varit ensamma i Sverige om att ta emot samtal till 112 och dirigera ambulanser. Genom upphandlingen delas ansvaret.

SOS Alarm fortsätter att ta emot 112-samtalen, men kopplar till Medhelp som dirigerar ambulanserna från larmcentraler i Eskilstuna, Västerås och Uppsala. För den person som larmar via 112 blir det ingen skillnad, uppger landstinget.

I den upphandling som har gjorts ställdes ökade krav på kompetens hos dem som ska dirigera ambulanserna.

Det innebär att all personal på larmcentralen ska ha minst sjuksköterskekompetens med tre års erfarenhet av akutsjukvård.

Tillgången till läkare ska också vara säkrad. All personal måste dessutom klara av stresstester, kunna hantera alla dataprogram som krävs samt regelbundet vidareutbildas minst fem dagar varje år.

Ett vite, en form av böter, har också införts om företaget inte lyckas uppfylla kraven på bland annat svarstider. Tre anbud kom in. Medhelp är det enda företag som uppfyllde alla kraven.

Kostnaden för Landstinget Sörmland blir drygt åtta miljoner kronor.

Johan Hedensiö som är VD på SOS Alarm säger att det hela är beklagligt och att det hade varit bättre med ökad samverkan istället.

– Vår uppfattning är att samarbetet har förbättrats och att vi under de senaste åren hittat bra lösningar på de utmaningar vi ställts inför.

Han varnar nu för längre utlarmningstider och att det blir svårare med samordningen mellan olika län vid större olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista