Vattnet renas inte lika effektivt i Strängnäs och i Flen som på andra platser i Sörmland. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
SÖRMLAND

Här är risken störst för vattenparasiter

Risken för parasiter är större i kranvattnet i Strängnäs och Flen än på andra håll i länet. Vattnet här renas inte lika effektivt mot parasiter som det gör på andra platser i Sörmland, enligt Sörmland Vatten.

Flensbon Berit Molitor dricker ogärna sitt eget kranvatten och hennes man dricker det inte alls, han håller sig till vatten på flaska.

– Det är inte sådär jättegott. Jag kan ta det när jag tar en tablett eller så, säger Berit Molitor.

Vattnet i kranarna hemma hos Berit Molitor kommer från sjön Båven. Det renas på kemisk väg, precis som vattnet i Östersund, där var femte invånare nu beräknas ha smittats av parasiter genom kranvattnet.

Vattenverket i Flen ligger bara ett stenkast från Berit Molitors hus. I en liten tegelbyggnad, bakom ståldörrar med gula varningsklistermärken om frätande ämnen och klor, renas vattnet som går ut till 17 000 invånare. Men kloret som vattnet renas med biter inte på parasiter.

– Det är ju inte så bra, det är det inte, säger Berit Molitor.

Men hon är ändå inte särskilt orolig.

– Det är klart att det kan uppkomma parasiter, men det vet man ju inte heller.

Flen och Strängnäs är de enda kommunerna i länet där man dricker sjövatten som renats kemiskt. Strängnäsborna får sitt vatten från Norsborgs vattenverk i Stockholm, som renar sjövatten från Mälaren.

I Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping använder man också sjövatten, men här renas vattnet på mekanisk väg. Vattnet får sakta sippra ner genom olika sandlager, precis som när grundvatten bildas i naturen. Parasiter har väldigt små chanser att överleva på vägen ner genom sådana sandlager. Det säger Lotta Edström, vatten- och avloppschef på bolaget Sörmland Vatten, som sköter vattenförsörjningen i Katrineholm, Flen och Vingåker.

– Risken är lite större i Flen när det gäller de här parasiterna, säger Lotta Edström.

En teknik som fungerar mot parasiter är UV-ljus, men det har man inte satt in i vattenverket i Flen.

Lotta Edström säger att man tar prover ibland på vattnet i Flen för att kolla av att det inte innehåller några parasiter, men proverna tas bara fyra gånger om året.

– Tar man prov just när det händer, det är frågan. Men det är hur ofta Livsmedelsverket, som är vårt kontrollorgan, har föreskrivit att man ska ta det.

Ni har inte funderat på att göra det lite oftare?

– Provtagningen är ganska kostsam och det är en balansgång hur mycket man ska ta.

Enligt Svenskt Vatten kommer man få räkna med fler parasiter i kranvattnet i framtiden, eftersom kraftiga regn kan leda till översvämningar som sköljer med sig avföring från djur ner i sjöarna.

Men Lotta Edström säger att det inte bara är Flen som är i riskzonen. Också de som dricker grundvatten kan drabbas, om vatten från en översvämning rinner ner i grundvattenbrunnarna.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".