Skola i Nyköping brann ned

Svalsta skola utanför Nyköping förstördes vid en brand på fredagskvällen. Polisen misstänker att branden var anlagd och utreder nu misstankar om mordbrand. Flera räddningstjänster bekämpade den stora branden från 22-tiden då larmet gick. Eftersläckningsarbete pågick även under lördagsmorgonen. 

De som bor i närheten uppmanades att hålla fönster och dörrar stängda på grund av rökutvecklingen. Ingen människa skadades.

Polisen misstänker att branden är anlagd och ska genomföra en teknisk undersökning. Enligt polisen finns det vittnesuppgifter som tyder på att branden var anlagd, men vakthavande befäl ville på lördagsmorgonen inte säga vad de uppgifterna gäller.

Skolan har 220 elever från förskoleklass upp till sjätte klass. Endast matsalen, gymnastiksalen och förskoledelen har räddats, men det övriga är förstört, exempelvis flera klassrum, uppger Kommunfastigheter.

- Man tror inte att man ska drabbas av sånt här och då gäller det ju att ta tag i alla svåra frågor. Jag tänker på alla barnen och personalen hur de känner, säger Ann-Kristine Karlsson, som är områdeschef i Nyköpings kommun.

Under lördagen träffade hon kommundirektören, personal från fastighetsbolaget Kommunfastigheter och andra tjänstemän inom kommunen för att ta reda på hur kommunen ska planera de två veckor som återstår av skolan, men även inför höstterminen. De diskuterar hur skolan ska ordna undervisning och vilka praktiska följder som branden medför.

- Vi ska försöka samla all personal, försöka få igång en telefonkedja och ta hand om alla barn som kommer till skolan på tisdag, sa Ann-Kristine Karlsson, som är områdeschef i Nyköpings kommun, på lördagsmorgonen.

Lars-Göran Bergman, informationsansvarig vid Nyköpings kommun sa vid lunchtid på lördagen att alla elever ska komma till skolan på tisdag och onsdag.

- Då ska vi in formera om läget, men vi uppmanar alla föräldrar att försöka vara hemma med barnen på eftermiddagarna tisdag och onsdag, men någon lösning för resten av veckan och veckan därpå har vi inte nu. Det är sagt att det ska finnas resurser på skolan för de barn som inte kan vara hemma.

Frågan är vad som händer i höst när barnen kommer tillbaka från somamrlovet. Lars-Göran Bergman säger att man nu diskuterar olika lösningar, en är att ordna tillfälliga lokaler, men den frågan är långt ifrån slutdiskuterad.

Skolsköterskan ska kallas in på tisdag för att tillsammans med övrig personal prata med alla barn som vill uttrycka vad de känner inför det som hänt. Kommunen har också inträttat en krisorganisation som ska ta hand om alla tankar och känslor som finns bland de drabbade. Bland annat har ett särskilt krisnummer upprättats.

Hur påverkar branden barnen?

- Det berör olika, framförallt de som har sitt fritids och klassrum i de delar som brunnit där en del av deras liv funnits. Jag tror att det är mycket starka känslor, säger områdeschefen Ann-Kristine Karlsson.

Kommunsstyrelsens ordförande, Göran Forssberg, sa på lördagsmorgonen att han skulle informera sig om läget under lördagen och tycker att det viktigaste nu är att barnen och deras familjer får stöd och någon att prata med.

- Det är frukstansvärt. Jag ska informera mig ordentligt. Det praktiska måste man fixa, men det viktiga är att familjerna får en krisgrupp för det är ju en känslomässig upplevelse det här, säger Forssberg, som säger att det finns en god beredskap i kommunen för sådana händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista