Höga polischefer misstänkta i kokainhärvan

Två höga chefer vid länskriminalen i Stockholm misstänks för grovt tjänstefel i samband med utredningen mot en 35-årig polisman som är misstänkt för inblandning i den stora kokainhärva som polisen i Sörmland utreder. Det bekräftar åklagare för Dagens Nyheter. Enligt tidningen ska de två ha känt till att den 35-årige kommissarien var inblandad i den stora kokain- och vapenhärva som avslöjades i Eskilstuna i mars.

Överåklagaren har tidigare bekräftat att befälen hörts i utredningen, men har inte velat säga om de varit misstänkta eller hörda av någon annan orsak. De två arbetar kvar i avvaktan på ett eventuellt beslut om åtal.

Som Sveriges Radio Sörmland rapporterade på fredagen omhäktades den 35-årige kommissarien på fredagen vid Eskilstuna tingsrätt. Förutom misstankarna om grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott är han nu också misstänkt för grovt tjänstefel i december förra året.

Svante Melin, chef för narkotikaroteln sa på fredagen att det finns ett ”visst inslag av brottsprovokation” i samband med utredningen mot den 35-årige poliskommissarien, men han vill av utredningsskäl inte säga vad det handlar om.

Det skulle betyda att polismannen använt otillåtna metoder vid en brottsutredning och själv gjort sig skyldig till brott.

Åtal ska formellt vara väckt den 16 juni, men enligt Svante Melin kommer åtal att väckas senare eftersom utredningen inte kommer att bli klar till dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista