Skoldag trots bränder

På måndagskvällen samlades personal vid Svalsta skola utanför Nyköping för att planera resten av terminen. På plats fanns också föräldraföreningen, polis och räddningstjänt. Enligt kommunen ställer nu hela bygden upp för att hjälpa till. Tillfälliga lokaler finns i bland annat Tuna församlingshem, hembygdsgården och vd IK Tun.

I fredags kväll brann delar av Svalsta skola utanför Nyköping och söndags brann delar av Tunafors skola i Eskilstuna ner till grunden. Båda bränderna misstänks vara anlagda. Barnen kommer att samlas på skolorna som vanligt på måndagen.

På Tunafors skola var den en byggnad, Galaxen, som brann ned till grunden. Där fanns tidigare fritidsverksamhet. D andra byggnaderna på Tunafors skola är helt oskadda.

Under måndagmorgonen kommer omsorgen delas upp för de barn som skulle ha sin fritidsverksamhet på den nedbrunna lokalen Galaxen. Rektorn kommer att finnas på plats tidigt under morgonen för att hjälpa personal och även försöka besvara frågor från föräldrar, personal och barn. Skolan kommer alltså att bedrivas enligt ordinarie schema.

Vid Svalsta skola ska barnen komma till skolan som vanligt på tisdagen då de får information om vad som hänt och vilka följder det får, men föräldrar uppmanas att hålla barnen hemma under eftermiddagen.

Vad händer med barnens/personalens tillhörigheter av privat karaktär?

När det gäller försäkringsfrågor, vad som händer till hösten osv. så kan jag naturligtvis inte nu säga vad som kommer att hända. Jag har kontaktat berörda chefer som kommer att hjälpa oss med praktiska saker.

Vad gör vi med barnens alla frågor?

I morgon förmiddag så kommer naturligtvis undervisningen att handla mycket om barnens frågor och undringar över hur något som detta kan hända. Barn har ofta starka känslomässiga bindningar till sin skola och vi ser det som väldigt viktigt att barn och personal diskuterar igenom det som skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".