Två kommuner saknar barnomsorg på obekväm tid

Två av Sörmlands nio kommuner har ingen barnomsorg för föräldrar som jobbar kvällar, nätter eller helger. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort. Men regeringen vill ändra skollagen så att det klart framgår att kommunerna är skyldiga att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid.

Mariefredbon Marianne Bratts 9-årige son riskerar att inte få någon barnomsorg för sin 9-årige son eftersom Strängnäs kommun har beslutat att ta bort den.

- Det har varit svårt att sova, jag har aldrig haft sömnproblem, men det har jag nu.

Marianne Bratt är sedan februari i år anställd som personlig assistent på ett enskilt boende för handikappade. Hon jobbar kvällar helger och enstaka nätter. Hennes son måste då vara hos en kommunal dagbarnvårdare. Men från den första juni är platsen uppsagd. Kommunen beslutade i vintras att ta bort den servicen av ekonomiska skäl. Platsen är uppsagd, men kommunen har nyligen gett henne beskedet att barnomsorgen är förlängt tillsvidare eftersom hon överklagat kommunens beslut till Länsrätten.

Men nu finns ett nytt förslag att ha dagbanvårdare obekväm tid hela året ut, men det är okart hur det blir nästa år, men för Marianne Bratt är det självklart att kommunen fortsätter då också.

- Det är inget snack. Finns det behov och behöver man barnomsorg och trygghet för sina barn för att gå ut i samhället och jobba de obekväma arbetstiderna, som kommunen begär att vi ska göra då måste de ju se till att vi har någonstans att lämna våra ungar.

I Sörmland saknar två kommuner barnomsorg på obekväm arbetstid, Flen och Trosa. Gnesta och Vingåker har det i liten omfattning och anser att behovet inte är så stort. Regeringen vill nu ändra skollagen som innebär att kommunerna inte ska kunna säga nej kategoriskt till nattlig barnomsorg. Ett förslag läggs i höst.

- Det här ska införas i kommunerna, säger Marianne Bratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista