"Staten måste kompensera kommunerna för barnomsorg nattetid"

Staten måste kompensera kommunerna ekonomiskt om den kräver att kommunerna ordnar barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Det anser moderaten Johan Zachrissson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs.

Strängnäs kommun beslutade i vintras att ta bort de dagbarnvårdare som skött barntillsynen när föräldrarna jobbat obekvämt.

-Vi har ingen annan möjlighet att få in de här pengarna. Tidigare kunde vi sätta våra egna taxor, men det kan vi ju inte längre, eftersom allt ska regleras av maxtaxan, säger Johan Zachrisson.

Tidigare  har Sveriges Radio Sörmland berättat om Mariefredsbon Marianne Bratt, som riskerar att förlora den dagbarnvårdare som sköter hennes 9-årige son, när hon jobbar kvällar och helger som personlig assistent på ett boende för handikappade. Från den första juni är platsen uppsagd. Strängnäs kommun har beslutat att ta bort den servicen av ekonomiska skäl.

Skolverket tolkar skollagen så att kommunerna är skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Kommunförbundet tolkar däremot lagen annorlunda, dvs att kommunerna ska ordna det om de får pengar av staten.

Ett förslag om att det ska vara ett krav på kommunerna väntas av regeringen i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista