Skarvar drunknar i fiskarnas nät - skarvsäkra nät ska tas fram

Alldeles för många skarvar drunknar i fiskarnas nät och nu vill fiskeriverket utveckla skarvsäkra redskap.

-Det är en fågel som finns i vår fauna och som bör finnas i vår fauna. Så vi måste lära oss att leva med den, säger Magnus Appelberg, laboratoriechef på fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund.

-Ett sätt att miskan konflikten mellan fisket och fågeln är att utveckla redskapen, så att vi fångar mindre skarv i redskapen och del så att skarven inte förstör fångsten för yrkesfiskarna, säger Magnus Appelberg.

Den växande skarvstammen innebär problem för fisket på flera sätt, dels kan fångsten skadas av fågelns angrepp på fisk i näten och dels drunknar varje år ungefär 10 000 skarvar i fiskarnas garn.

Enligt internationella konventioner som Sverige skrivit under ska fiskets bifångster minimeras så decimering genom att fåglarna drunknar är alltså inte ett alternativ, förutom att det kan anses som stötande rent etiskt.

Enligt Magnus Appelberg så har skyddsjakt, och att förstöra fåglarnas ägg i bona, inte heller nämnvärt minskat problemen.

Därför ska fiskeriverket nu först inventera hur stora skadorna på fisket egentligen är och vilken typ av redskap som är mest utsatta, för att sedan, inom en inte allt för avlägsen framtid, ta fram skarvsäkra redskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".