Arbetslösheten ökar i Sörmland nästa år

Sysselsättningen i Sörmland beräknas minska fram till nästa år med 1000 personer. Det visar en prognos från Länsarbetsnämnden.

Arbetslösheten kommer att öka både inom den privata och offentliga sektorn. Inom tillverkningsindustrin- och verkstadsindustrin, som sysselsätter en femtedel av arbetskraften i länet, väntas en fortsatt minskning av antalet sysselsatta. I år sätter länsarbetsnämnden därför in mer åtgärder i form av olika arbetsmarknadspolitiska program för att möta den minskade sysselsättningen, säger Länsarbetsdirektören Karin Hallerby.

Bakgrunden till den negativa utvecklingen på arbetsmarkanden fram till nästa år är bland annat kommunernas och landstingets dåliga ekonomi och att vändningen i konjunkturen inte väntas få effekt inom näringslivet förrän senare delen av nästa år. Det är bara tre branscher som behöver mer personal, framförallt byggbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".