Fängelse för rånförsöket i Kvicksund

På torsdagen kom domen mot de sju personer mellan 22 och 44 år som åtalades för inblandning i det grova rånförsöket mot Securitas’värdetransport utanför Kvicksund i november förra året. Flera av de åtalade dömdes av Eskilstuna tingsrätt till fleråriga fängelsestraff.

Fem personer från Stockholm dömdes till fem års fängelse för bland annat försök till grovt rån. En Torshällabo dömdes till två års fängelse för medhjälp och en Malmöbo dömdes till ett och ett halvt års fängelse för medhjälp.

Det var i november förra året som väktare från Securitas hade lastat en värdetransport i Västerås för att åka till Eskilstuna och fylla på bankomater. Hur mycket pengar som fanns i bilen har inte framkommit, men det rörde sig om miljonbelopp. Vid Tumboafraten på länsväg 53, några hunra meter från Kvicksundsbron i Sörmland svängde plötsligt en bil framför Securitas värdetransport och bromsade häftigt och stannade.

Värdetransporten körde in i bilen och stannade. Tre personer med rånarluvor rusade ut och hotade väktarna med en Ak4 under tio minuter. De började såga upp värdetransportbilen, men avbröt plötsligt det hela och körde iväg med sin bil.

Polisen hittade senare bilen i Kjula utanför Eskilstuna och två av de nu dömda greps i ett torp där vapen och sprängmedel påträffades. Flera bilar användes vid rånförsöket, varav en bröndes upp.

Tingsrätten menar att de nu dömda planerade rånet mycket noga och att tre personer försökte råna värdetransporten och att de andra hjälpte till på olika sätt. Torshällabon döms för inblandning eftersom han ordnat med en lägenhet i samband med planeringen.

De sju dömda personerna:

29-åring från Tumba, fem års fängelse för försök till grovt rån, grovt vapenbrott, grov skadegörelse.

32-åring från Malmö, ett och ett halvt års fängelse för bland annat medhjälp till grovt rån och olovlig körning.

27-åring från Torshälla, två års fängelse för medhjälp till försök till grovt rån, våldsamt motstånd, skadegörelse och narkotikabrott

30-åring från Tumba, fem års fängelse för bland annat försök till grovt rån och grov skadegörelse

43-åring från Lidingö, fem års fängelse för bland annat försök till grovt rån och grov skadegörelse.

22-åring från Tumba, fem års fängelse för försök till grovt rån, grovt skadegörelse och grovt vapenbrott.

27-åring från Tumba, fem års fängelse för försök till grovt rån, grovt skadegörelse och grovt vapenbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista