Katrineholm

Kritik för skadade kycklingar

1:44 min

Lantmännen Kronfågels slakteri i Valla i Katrineholm sticker ut rejält negativt i en rapport om djurskyddet vid de sju största kycklingslakterierna i landet, som Livsmedelsverket publicerat.

– Det är vingskadorna som är det stora problemet och det är tillräckligt allvarligt för att man måste vidta åtgärder, säger Henrik Björnfot, chef för Livsmedelsverkets region Ost.

Rapporten visar att det är tio gånger så vanligt med skador på kycklingarnas vingar vid Kronfågels slakteri i Valla, som vid något annat av de större kycklingslakterierna i rapporten. Som mest har närmare fem procent av kycklingarna som går till slakt den här typen av skador.

– Det här med vingskador har vi varit medvetna om ett tag och vi har vidtagit ett antal åtgärder för att få ner dem på en acceptabel nivå, säger Reinhold Svensson, djurskyddsansvarig på Lantmännen Kronfågel.

Enligt Reinhold Svensson satsar Kronfågel efter den här kritiken 50 miljoner kronor på djurskyddet i Vallaanläggningen. Hela kedjan från infångning av kycklingarna till att de bedövas och tippas ur sina transportburar vid slakten ska ses över .

Dessutom har slaktchefen bytts ut och en veterinär har anställts. Reinhold Svensson räknar med att även det som Livsmedelsverket kallar mer omfattande blödningar på kycklingarna ska minska.

– Vår bedömning är att bakgrunden till de här blödningarna har samma grund och att vi kommer att komma åt det när vi gör de här förändringarna.

Kycklingarna i Valla hör också till dem som får vänta längst i transportlådorna och slakteriet har den näst största andelen kycklingar som dör under transport.

– Det kommer alltid att dö kycklingar under transporten, säger Reinhold Svensson. Vi tror att det kommer att bli bättre även det, med det nya systemet.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.