Politisk vånda inför beslut om specialistsjukvården

På tisdagen går landstingsfullmäktige till beslut om hur specialistvården i sörmland ska förändras. För politikerna i den södra länsdelen är frågan, att lägga ned slutenvårdsplaterna på barnkliniken, den svåraste. De majoritetspolitiker som SR Sörmland har pratat med kommer alla rösta enligt partiets ställningstagande, men inte utan vånda.

Enligt vänsterns Marco Venegas så tvingar landstingets dåliga ekonomi politikerna att lägga ned slutenvårdsplatserna på barnkliniken Ingen av de politiker som SR Sörmland ringde upp är beredda att gå mot partilinjen för att rädda slutenbvårdsplatserna på barnkliniken, men samtliga våndas de inför beslutet.

Centerns Monica Jansson, ser nedläggningen som tråkig men nödvändig, och moderaternas Annemarie Wigertz säger att det är bland de svåraste politiska beslut hon någonsin varit med om att fatta, och hon hoppas att det inte blir så många som drabbas.

Med det fria vårdvalet där föräldrar kanske hellre väljer att åka till Södertälje eller Norrköping så kan hon inte garantera att nedskärningarna på barnkliniken verkligen sparar in några pengar. Det kan inte heller vänsterns Marco Venegas, han har inte tänk i de banorna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista