SÖRMLAND

Många vattenskador i kylans spår

1:37 min

Förra året råkade husägare ut för ovanligt många vattenskador på grund av sönderfrusna rör. Farhågor finns att även den här vintern ska resultera i många skador.

Förra vintern var en vinter som försäkringsbolagen inte vill ha i repris på grund av alla skador. Trygg Hansa rapporterar om en fördubbling av vattenskadorna och Folksam talar om en fyrdubbling jämfört med året innan, liksom kostnaderna för dem.

Försäkringsbolagen befarar att de kommer få många telefonsamtal om sönderfrusna rör också i år.

– Om kylan håller i sig finns det risk att det blir rätt mycket skador, säger Maria Lyrevik central sakskadechef på Folksam.

Rörmokarna Tomas Mellberg och Peter Närholm på VVS-företaget YIT i Nyköping har redan haft flera utryckningar. Ett av de värsta fallen var på en bensinmack, enligt Peter Närholm.

– Det var en ledning som frös sönder och sprutade ner vatten över ett kylrum så att en massa frysar stannade och havererade, säger han.

Men bland de drabbade finns inte bara affärsidkare utan också många sommarstugeägare som inte hunnit med att förbereda sig för vintern. Även villaägare som varit bortresta har fått stopp i värmepumpar och liknande. 

Rörmokaren Tomas Mellberg berättar om en sommarstugeägare som råkade ut för att en vattenkran som satt utanpå huset frös sönder.

– När vi kom på plats var det två meter drivis och vattnet hade matat på där i säkert flera veckor, säger han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.