Polisens flyktingingripande JO-anmäls

Pastor Kjell Öhrvall i Elimkyrkan i Eskilstuna ska JO-anmäla polisen. Anledningen är att polisen för ett par veckor sedan gick in i kyrkan och hämtade nio flyktingar från El Salvador.

- När man tittar hur det har gått till i Sverige tidigare och vilken roll som kyrkan har haft som en fredad plats så känner vi att det här nu byter inriktning. Om det här ska vara ett mönster i framtiden att man går in när man vill och hur man vill och hämtar människor på en plats där man känt att man är fredad och det inte är så längre då behöver alla kyrkor i Sverige få veta det, säger pastor Kjell Öhrvall, som är både besviken och förvånad över att polisen gick in i kyrkan.

Det var på kvällen efter en gudstjänst som polisen kom in i samlingslokalen ovanför kyrkan och hämtade nio personer för att avvisa dom till el salvador. Enligt polisen i eskilstuna var flyktingarna efterlysta och har hållt sig undan polisen mellan ett och två år, men Kjell Öhrvall anser att det var onödigt att gå in med husrannsakan i kyrkan.

- Det ska orsaka minsta onödiga men för andra och det tycker jag inte det här var, en del människor tog mycket illa vid sig och en del chockades efteråt.

JO-anmälan av polisen görs för att få reda på vad som gäller, säger Kjell Öhrvall.

- Syftet är inte att sätta dit någon, utan det är att få besked om vad som gäller egentligen. Jag har fått besked av en polis att det här med kyrkofrid inte står i lagen. Nej, det kan hända, men det har ju fungerat så hittills och det skulle vara bra att få veta, alla kyrkor behöver veta. Vad gäller nu och vad står polisen och hur ska vi betrakta dem?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista