STRÄNGNÄS

Vårdare åtalas för pedofilrymning

Två vårdare åtalades idag för tjänstefel, för slarvig övervakning av den morddömde pedofil som rymde vid ett besök i Mariefred i augusti. I förhören medger vårdarna själva att de lämnat mannen helt utan uppsikt.

Den 79-årige morddömde mannen smet från vårdarna på en kyrkogård i Mariefred utanför Strängnäs den 17 augusti i år. Han lyckades ta sig till Värmland med tåg innan han omhändertogs av polis.

Kyrkovaktmästaren vid kyrkogården har tidigare berättat för Aftonbladet att vårdarna satt kvar i bilen när mannen besökte sin familjegrav. Det bekräftas nu av förhören, som blivit offentliga i och med åtalet.

79-åringen, som för 30 år sedan dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord på en pojke och grova sexbrott mot barn, bedömdes som farlig. I vårdarnas instruktioner står det också uttryckligen att personalen alltid ska följa patienten sida vid sida.

Ändå släppte vårdarna mannen ensam på kyrkogården i Mariefred. Vårdarna väntade vid grindarna och satte sig till och med i bilen en stund, medan mannen gick fram till sin familjegrav som låg skymd bakom ett kapell. Det berättar de själva i förhör.

79-åringen hade vid ett tidigare besök gått fram till graven utan sällskap av vårdare, men då följts åt av personal från kyrkogården.

Den här gången kom mannen inte tillbaka. Efter att han varit borta i tio minuter gick vårdarna efter och upptäckte att han smitit, enligt förhören.

Vårdarna bedömde att de hade mannen under uppsikt eftersom kyrkogården var omgärdad av en häck och en mur och eftersom de kunde se utgångarna från bilen där de satt. Men häcken stoppade inte mannen.

– Han tog sig igenom häcken och det hade de inte räknat med att han skulle kunna göra, säger åklagaren Lars Lundin.

Vårdarna har fått en varning från sin arbetsgivare, enligt åklagaren Lars Lundin. Men Lars Lundin vill också att fallet prövas rättsligt.

– Det är svårt att bedöma om det är straffbelagt eller inte men det får tingsrätten pröva, säger åklagaren Lars Lundin.

Männen riskerar böter om de döms för tjänstefel.

Polisen sände ut ett rikslarm efter mannen när han rymt. Han omhändertogs sedan på ett tåg i Charlottenberg i Värmland, dit han tagit sig från Strängnäs.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se