nyköping

Friskola får öppna i Lästringe

1:41 min

Barnen i Lästringe utanför Nyköping ser ut att slippa bussas till andra skolor nästa höst. Föräldrakooperativet Kojan har fått tillstånd från Skolinspektionen att öppna en egen grundskola i Lästringe.

– Vi har jobbat för det här under så lång tid så det känns jätteskönt, säger Erika Olsson, ordförande i föräldrarkooperativet Kojan i Lästringe.

Kooperativet Kojan driver idag förskola och fritids i Lästringe. När politikerna flaggade för att den kommunala skolan skulle läggas ner ansökte kooperativet om att få starta en fristående grundskola.

Skolan ska ha plats för 45 elever och kommer ersätta Blomenbergska skolan, den kommunala skolan som politikerna beslutat att lägga ner.

Nyköpings kommun har tidigare sagt nej till ansökan, men Skolinspektionen som tar det slutgiltiga beslutet, tycker inte att kommunens argument håller.

Elevunderlaget är tillräckligt, enligt Skolinspektionen. En friskola i Lästringe kommer inte heller få några påtagliga negativa konsekvenser för den övriga skolverksamheten i Nyköping, menar inspektionen.

Men innan föräldrarna bestämmer sig ska de ha ett stormöte i slutet på januari.

– Det här är inget man experimenterar med utan det viktigt att det blir bra och alla måste vara med på det säger Erika Olsson.

 Per Thyreén
per.thyrén@sr.se