Oenighet om utvidgningsplaner i Nyköping

Som väntat antog kommunstyrelsen i Nyköping på måndagen de förslag till nya detaljplaner som exploateringsenheten hade lagt på politikernas bord. Med de här besluten kördes en oenig opposition över, alla oppositionspartier utom moderaterna hade invändningar mot exploateringsplanerna.

Det handlar om sammanlagt åtta planärenden där sju ärenden har mötts med mer eller mindre starka protester. Protesterna kommer dels från allmänheten och från olika intresseorganisationer,  som föreningar som värnar om miljö och rörligt friluftsliv, samt villaägarföreningen. Dels från den politiska oppositionen.

Protesterna har framför allt handlat om att planerna inte anses ta tillräcklig miljöhänsyn. Exempelvis planeras bebyggelse inom områden på Arnö som är avsatta som Natura 2000 områden. Dessutom förutsätter vissa planer att strandskyddet upphävs.

Länsstyrelsen kräver i ett yttrande att ansökan om att upphäva strandskyddet görs innan planen antas. Länsstyrelsen säger att det ställs höga krav på samhällsnytta för att upphäva strandskyddet. Villaägarna kräver bland annat att politikerna väntar in regeringens beslut om den överklagade frågan om Arnö strandväg innan exploateringsplanerna antas.

Oppositionen utom moderaterna har haft starka invändningar mot exploateringsplanerna framför allt på Arnö, vilket kom till uttryck på kommunstyrelsen på måndagen. Frågan är om moderaterna kommer att ställa upp som stödtrupp för socialdemokraterna även i fullmäktige tisdag kväll. I så fall räcker det inte om den övriga oppositionen från vänstern och miljöpartiet till dom övriga tre borgerliga partierna är eniga för att stoppa dom omdebatterade exploateringsplanerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".