sörmland

Nya fall av svininfluensa

1:47 min

Ett par fall av svininfluensa har dykt upp i Sörmland och två andra influensatyper är på gång. Och personer som tillhör riskgrupperna bör vaccinera sig om man ännu inte gjort det. Det rekommenderar Sven Blomqvist som är tillförordnade smittskyddsläkaren i Sörmland.

– Det är personer som varit utomlands så den är inte så spridd. Det brukar ju ta några veckor från att man haft de första fallen i ett land innan det tar fart. Många har trott att det skulle bli lindrigare i år, men det tror inte jag, säger smittskyddsläkaren Sven Blomqvist.

Det är tre influensatyper på gång i länet. Och en i övrigt frisk person har all möjlighet att klara av alla tre men är man över 65 år eller har andra sjukdomar och nedsatt immunförsvar bör man skydda sig extra. Förra året gjorde många det, men frågan är vilken nytta har man i år av vaccin man tog förra året.

– Man har sett att skyddet finns ju kvar och då är man skyddad mot den. Men sen finns ytterligare två influensatyper så alla de tre finns i årets vaccin. Så de som tillhör någon riskgrupp bör ändå ta årets vaccin, berättar Sven Blomqvist.

Riskgrupper i Sörmland får gratis vaccin hela säsongen ut. Personer som inte tillhör riskgrupperna får betala 150 kronor och det är fortfarande inte försent trots att man upptäckt nya fall av svininfluensa.

– Nej, efersom det tar tid innan epidemin får någon spridning. Och om man vaccinerar sig så har man skydd efter två veckor, säger han.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se