Katrineholm

Snöröjningen kan omprioriteras

1:45 min

Katrineholms kommun svarar nu på kritiken om bristande snöröjning, som gör det svårt för handikappade att ta sig fram. Pat Werner, ordförande i service- och tekniknämnden säger att kommunen lägger ner de resurser den har. 

– Jag förstår ju att det är besvärligt med den här typen av hjälpmedel, säger Pat Werner, ordförande för service- och tekniknämnden i Katrineholm.

Tycker du att ni gjort tillräckligt när en del inte ens kommer ut?
– Vi använder alla de resurser vi har. Sen tycker jag att de som har problem att komma ut ska vända sig till förvaltningen, det kanske finns delar i snöröjningen som vi ska prioritera framför någonting annat, säger Pat Werner.

Robert Larsson i Katrineholm sitter i Per-mobil och är en många rörelsehindrade som har svårt att ta sig fram så här år. Och enligt DHR Dom handikappades riskförbund är situationen den samma i hela Sörmland. Snöiga trottoarer och vägar gör att rullstolsburna fastnar i snön och i värsta fall inte kommer ut överhuvudtaget.

Förra vintern fick Robert Larsson stanna hemma i tre veckor för att det var så dåligt plogat. Den här vintern kommer han visserligen ut. Men att ta sig över gatan är betydligt svårare.

– Nu står vi framför en stolpe och jag kommer inte åt knappen, så här kommer jag inte över utan hjälp, säger Robert Karlsson.

Enligt De Handikappades Riksförbund finns det liknande problem i hela Sörmland. Snöiga trottoarer och vägar gör att rullstolsburna fastnar i snön och i värsta fall inte kommer ut överhuvudtaget.

– Det är dåligt, jag ska omedelbart informera förvaltningschefen om att det är på det här sättet, säger Pat Werner som är ordförande för service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.