Fågeldöd ska analyseras

Årets första rapporter om fågeldöd längs Sörmlandskusten har nu kommit in. Fram till idag har kunskapen om utbredningen av massdöden, som framför allt drabbat måsfåglar, varit dålig i Sörmland men länsstyrelsen har nu anslagit pengar för inventering och analys av prover.

Länsstyrelsens satsning gör att inventeringen av drabbad sjöfågel nu kommer att omfatta hela skärgården från Trosa till Oxelösund. Dessutom får Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, råd att analysera fler prover för att hitta orsaken till den mystiska fågeldöden.

De senaste åren har larmrapporterna kommit tätt om massdöd av fågel längs kusterna, mellan fem och tiotusen fåglar tros ha dött varje sommar. Framför allt är det måsfågel som drabbas, men enligt Torsten Mörner, statsveterinär i viltsjukdomar på SVA, så kan alla fågelarter drabbas i ett utsatt område.

Enligt Torsten Mörner så finns det lokala skillnader i hur drabbade fågelbestånden är vilket talar för att det är lokala utsläpp av miljögifter som ligger bakom, men det är än så länge bara en hypotes.

I Sörmland har fågeldöden konstaterats sedan flera år tillbaka, och även i år, både i skärgården och i Mälaren, men eftersom årets inventering ännu inte är klar så går det  inte att säga något om omfattningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista