Nybyggen i Sörmland möglar

Många nybyggda hus har mögel och svampskador redan vid slutbesiktningen. Det har Anticimex i Eskilstuna sett flera exempel på i Sörmland under förra året, enligt Joakim Larsson som är distriktschef på Anticimex i norra Sörmland.
Att man redan nu kan se vilka hus som kommer att få problem, beror enligt Joakim Larsson på ett allmänt tankefel när man ska bygga. Idag används ofta Krypgrunder, en konstruktion där man byggt så att det blir ett luftutrymme mellan huset och marken. Den används eftersom man har trott att det är bättre än sättet som 70-talets mögelhus byggdes på, med en betongplatta i botten. Bland annat husleverantörer har trott att krypgrunden är lika bra som traditionella torpargrunder, som också har ett luftutrymme under huset. Men så är det alltså inte. Enligt Joakim Larsson måste man helt enkelt hitta ett annat sätt att bygga. Till exempel med varmluftsgrunder eller med nån form av avfuktningslösning. Om man har ett hus med skador som är byggt mellan 1977- 89 kan man söka ekonomisk hjälp hos småskadenämden. Är huset byggt senare kan saneringen bli en dyr historia på kanske upp emot 500 000 kronor enligt Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista