Subventioner till Ryan Air

Även Nyköpings kommun har genom ett kommunalt bolag subventionerat det irländska flygbolaget Ryan Air. Debatten kring lågprisflygets förutsättningar har hittills gällt de subventioner som Ryan Air fått av Västerås kommun. Men på grund av Nyköpings kommuns schabbel går det idag inte att få fram uppgifter om hur stora de här subventionerna varit.
Flera källor bekräftar för Sveriges Radio Sörmland att Skavsta Flygplatsbolag, som fram till sommaren 1998 ägdes av Nyköpings kommun kraftigt subventionerade Ryan Airs flygningar. Ryan Air började flyga från Nyköping ett år tidigare, i juni 1997, och avtalet som just nu omförhandlas var mycket fördelaktigt för Ryan Air. Peder Wachtmeister som suttit med i Skavstas styrelse säger att start- och landningsavgifterna blev mycket billiga för Ryan Air då. Exakt hur billiga säger han sig dock inte komma ihåg. Kommunen finansierade även viss marknadsföring och annonsering genom markandsföringsenheten Skavsta Forum. Ryan Air flyger sen ett år tillbaka även från Västerås till London, och Västerås kommun anklagas nu bland annat för att dumpa landningaavgifterna där, vilket försvårar för Skavsta flygplats i förhandlingarna om ett nytt avtal med Ryan Air. Men exakt hur stora subventionerna varit i Nyköping är svårt att få fram. När kommunen sålde flygplatsen till brittiska TBI, glömde man skriva in i avtalet om rätten till äldre handlingar före övertagandet. Det innebär att kommunen idag inte kan kräva att få se avtalet som upprättats mellan det då kommunala flygplatsbolaget och Ryan Air eller andra arkiverade handlingar. Nyköpings kommunjurist, Robert Tholén, säger i en kommentar att förbiseendet är en förarglig lapsus från kommunens sida.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista