Fler unga får bröstcancer

Antalet Sörmländska kvinnor som får bröstcancer väntas öka rejält de närmsta åren. Det är också allt fler yngre som drabbas säger cancerläkaren Jan-Erik Westlin, chef på onkologavdelningen på Mälarsjukhuset.

Enligt statistiken kommer tio procent fler kvinnor att vara drabbade om tio år. Idag får 150-160 sörmländska kvinnor per år bröstcancer, men de blir allt fler och också allt yngre. Och vad anledningen är vet man inte idag, säger läkaren Jan-Erik Westlin, chef på onkologavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

En del orsakas av anlag, det finns en ärftlig typ av bröstcancer. Hormoner, som man tar till exempel vid klimakteriet KAN också påverka till en viss del, säger Jan Erik Westlin. Men det är ändå en typ av livsstilssjukdom.

Allt fler får bröstcancer i västvärlden, samtidigt som sjukdomen inte alls är lika vanlig i till exempel Kina och Japan. Men det finns också en positiv utveckling när det gäller bröstcancer, säger Jan-Erik Westlin.

- Vi ger tuffare behandling på en gång, istället för att vänta. Det  är visserligen fler som insjuknar men det är färre som dör, säger Jan-Erik Westlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista