"Samtal om bröstcancer viktigt"

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har startat samtalsgrupper för bröstcancersjuka kvinnor som avslutat sin behandling. Anledningen är att sjukvården tycker att det är viktigt att kvinnorna får hjälp att bearbeta det de gått igenom för att starta på nytt igen.

Ofta är behandlingen av bröstcancer med bland annat cellgifter mycket jobbig, säger Monika Eriksson, bröstsjuksköterska på Mälarsjukhuset, som varit med och startat samtalsgrupperna. Efter att en kvinna har avslutat sin behandling kan hon behöva hjälp att ta sig tillbaka till arbetslivet igen, säger Monika Eriksson.

Efter en kvinna fått besked om att hon drabbats av bröstcancer börjar behandlingen, som ofta består av operation, cellgifter och strålning.

- Det är en jobbig behandling, som kan pågå som längst upp till nio månader, säger cancerläkaren Jan-Erik Westlin.

Efter en sådan behandling som kan innebära både illamående och trötthet kan det ta lång tid att hämta sig.

Nu vill man på Mälarsjukhuset försöka stötta och hjälpa bröstcancerpatienterna efter de har behandlats klart, man hoppas kunna ordna två grupper per termin om cirka 10-12 deltagare per grupp.

Man ska träffas 5-6 gånger och prata om sjukdomen, och bland om egenvård, kost och motion.

- Två grupper har redan genomförts under våren och intresset har varit stort, säger bröstsjuksköterskan Monika Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".