Årbyskolan renoveras

Det blir ingen ny grundskola i Munktellområdet i Eskilstuna. Istället byggs Årbyskolan om och anpassas till ca 550 elever och ett 50-tal särskoleelever. Det framgår av en utredning som barn- och utbildningsförvaltningen presenterade på torsdagen. Enligt kommunen behöver Årbyskolan renoveras för uppemot 60 miljoner eftersom den är i dåligt skick. 

Idag går 830 elever på Årbyskolan, som är byggd för 700 elever. Enligt en utredning skulle en ny skola i Munktellområdet kosta över 100 miljoner, men det kommunala fastighetsbolaget menar att kommunen ska avvakta med en ny skola tills det finns ett behov. Antalet elever i grundskolan väntas minska kraftigt de kommande åren.

Politikerna nämnden och tjänstemännen på förvaltningen har funderat en tid på att bygga en ny skola i Munktellområdet eftersom skolan då skulle kunna utnyttja de befintliga lokaler som finns där, exempelvis idrottshallen Munktellarenan.

Då skulle kommunen ”slippa” bygga en idrottshall. Det kommunala bolaget, Kommunfasigheter, menar i sin utredning att kommunen bör avvakta tills stadsdelen utvecklats, men föreslår att den ska avsätta mark för ändamålet.

Utredningen har också kommit fram till att lågstadiet ska byggas om för att särskoleelever från Helaskolan i Skiftinge ska kunan gå där. Den har också kommut fram till att bygga ett nytt korttidsboende för funktionshindrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".