Skolor hotas av nedläggning

En eller flera skolor i Eskilstuna måste läggas ned. Det anser barn- och utbildningsförvaltningen. Orsaken är att antalet elever i grundskolan väntas minska med 1500 de kommande sex åren. Lokaler och personal behöver anpassas till färre elever, menar förvaltningen, som ska utreda konsekvenserna.

Ingen skola pekas dock ut av kommunen som mer nedläggningshotad än någon annan. Men det kommer att bli stora förändringar för elever, föräldrar och personal, enligt kommunen.

Samtidigt som grundskolan väntas få färre elever de kommande åren så beräknas antalet elever i gymnasiet och förskolan öka. Det betyder att resurserna kommer att styras till de områdena.

Arbetet med att ”anpassa lokalerna” ska pågå kontinuerligt de kiommande åren. En första delrapport om läget ska vara klar inför höstens arbete med nästa års budget.

Utvecklingen med färre elever i grundskolan finns i hela landet och flera skolor hotas av nedläggning. Skolor i flera sörmländska kommuner kan komma att läggas ned de närmaste åren. Det rapporterade Sveriges Radio Sörmland tidigare i år. Elevkullarna minskar och värst är situationen i Eskilstuna, Flen och Oxelösund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista