Psyksjuk vårdas över fyra år

Bedömer hovrätten att Mijailo Mijailovic är allvarligt psykiskt störd blir han en av cirka 1 200 som i dag sitter dömda till rättspsykiatrisk vård. I genomsnitt vårdas de i fyra och ett halvt år innan de skrivs ut.

Rättspsykiatrisk vård kan bli hovrättens dom mot Mijailo Mijailovic, som i tingsrätten fick livstids fängelse för mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Nästan alla som döms till rättspsykiatrisk vård har begått våldsbrott. I vart fjärde fall rör det sig om våld med dödlig utgång, enligt en inventering som Socialstyrelsen gjorde 2002.

-För en månad sedan skrev vi ut en patient som vårdats i 31 år, för något år sedan en som vårdats i 30 år. Den ena var dömd för mord, den andra för grov misshandel. Den sammanlagda vårdtiden för de som dömts till rättspsykiatrisk vård är längre än deras sammanlagda strafftid, säger Stig Götmar, överläkare på Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm i Sörmland.

Schizofreni är den vanligaste diagnosen följt av personlighetsstörningar.

På Karsudden vårdas ett 90-tal personer som dömts till rättspsykiatrisk vård. De har gjort sig skyldiga till allt från grov misshandel och rån till sexbrott och mord.

Alla avdelningar är låsta. Patienterna bor i enkelrum med egen dusch och toalett. Den som vill får ha tv på rummet men måste betala den själv. Rummen får inredas personligt, men allt extra får patienterna stå för. Måltiderna äts gemensamt.

-Vi vill att patienterna går upp på morgonen och äter frukost vid halv åtta, åtta för att de ska vara inne i normal rytm. Karsudden är ett sjukhus och här får inga som helst straff förekomma, säger Stig Götmar.

En domare och tre nämndemän i länsrätten fattar alla beslut om frigång, permission och utskrivning. Först efter fyra månaders vård kan en intagen begära att rätten prövar om han eller hon är frisk och kan skrivas ut. Därefter kan man begära prövning var sjätte månad.

Två kriterier måste vara uppfyllda för att länsrätten ska besluta om utskrivning: Att den dömde inte längre lider av allvarlig psykisk störning och att det inte finns risk för ny brottslighet.

Många har reagerat på att dömda släppts långt innan den vanliga strafftiden gått ut. Psykansvarskommittén föreslog häromåret att psykiskt störda brottslingar inte längre ska dömas till vård utan tidsbestämt fängelsestraff.

Enligt förslaget ska de som behöver vård avtjäna straffet inom rättspsykiatrin och de som friskförklaras ska sitta av resten av tiden på anstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".