Musseldöd kan bli dyr för Nyköpings kommun

Torrläggningen av Sibrodammen då ett unikt bestånd av rödlistade musslor slogs ut förra hösten kan komma att bli dyr för Nyköpings kommun. Miljöåklagaren överväger att gå fram med miljöbot och begära att kommunens vinning av att inte söka miljötillstånd ska förverkas.

Åtal skulle redan vara väckt enligt miljöåklagare Christer Petterssons planer, men ett avtal mellan entreprenören Vägverket och kommunen gör att utredning drar ut på tiden. Frågan gäller om även den chef på Vägverket som ansvarade för arbetena vid Sibrodammen kan anses ha ett straffrättsligt ansvar för det inträffade.

Den del av förundersökningen som gäller kommunens ansvar är dock i det närmaste klar och Christer Petterson avser att åtala en person i chefsbefattning. Dessutom tänker han stämma för företagsbot, summan har han preciserat till 100 000 kronor.

Christer Petterson menar att kommunens rutiner inför den här typen av arbeten varit bristfälliga och att ansvariga tjänstemän saknat kunskaper om dom lagar som gäller.

Dessutom kommer han att kräva att kommunens vinning när man struntade att söka tillstånd hos miljödomstolen ska förverkas. Summan har Christer Petterson preciserat till 40 000 kronor, vilket innebär att kommunen kan komma att tvingas betala sammanlagt 140 000 kronor i böter efter den uppmärksammade miljöskandalen vid Sibro.

Ett stort bestånd av Sveriges mest sällsynta musselarter, den rödlistade tjockskaliga målarmusslan, i stort sett utplånades när kommunen i augusti torrlade ån mellan Båven och Lidsjön för att utföra arbeten på Sibrodammen. Om arbetena hade utförts på ett annat sätt hade musslorna kunnat räddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista