Skatteskulder kan avgöra Ryanairavtalet

Nyköpings kommun går nu in på en persons ekonomiska ställning och förehavanden med kronofogdemyndigheten för att få rätt i regeringsrätten om det omdebatterade reklamavtalet med Ryanair. Kommunstyrelsens ordförande Göran Forssberg menar att den som överklagat 55-miljonerkronersavtalet inte har rätt att föra talan eftersom han har skatteskulder.

Nyköpings kommun går verkligen till botten med Ryanairaffären. Den person som överklagat reklamavtalet, där kommunen alltså betalat 55 miljoner kronor utan upphandling till flygbolaget Ryanair, hade den första maj i år skulder hos kronofogden på drygt 290 000 kronor. Skulderna består till största delen av skatteskulder. Även när kommunen tecknade avtalet förra våren så hade personen skulder hos kronofogden, om än inte lika stora.

Det är sedan både länsrätten och kammarrätten dömt reklamavtalet som olagligt och krävt att kommunen ska göra en regelrätt upphandling som kommunen nu alltså väljer att föra upp den klagandes ekonomiska situation för att få rätt i högsta instans. Förlorar kommunen så kan det stå skattebetalarna mycket dyrt eftersom en ny upphandling på 55 miljoner kronor då måste göras.

Frågan om skatteskulderna har blivit kommunens huvudnummer, det är det som förs farm först i Göra Forssbergs yttrande till regeringsrätten. I övrigt anser kommunen att det bara fanns ett företag som kunde leverera dom reklamtjänster som kommunen efterfrågade och det var flygbolaget Ryanair.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista