Betald skolgång under sommaren

Ungdomar i Eskilstuna som gått ut gymnasiet utan fullständiga gymnasiebetyg ska kunna läsa upp betygen på Komvux under sommaren och få socialbidrag. Det är socialförvaltningens ungdomsgrupp som beslutat erbjuda arbetslösa ungdomar den möjligheten.

Vanligtvis har man inte rätt till bidrag när man läser på komvux eftersom det är gymnasial nivå, det får man i stället betala själv genom lånade studiemedel. I Eskilstuna lämnar ungefär 1000 elever kommunens tre gymnasieskolor varje år.  Hur många av dem som kan komma ifråga när det gäller möjligheten att studera och få ekonomiskt stöd av kommunen vet inte Birgitta Hyrén, som jobbar på socialtjänstens ungdomsgrupp. Men under flera år har drygt 10 procent av dem som slutar, vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp under sommaren.

Möjligheten att läsa in ett ämne är alltså i grund och botten ytterligare ett försök att minska risken för att ungdomar ska bli långvarigt bidragsberoende. Redan i dag ställs krav på ungdomar för att de ska få hjälp genom att man måste jobba inom exempelvis kommunen för att få bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista