Alltmer läkemedel skrivs ut

Det skrivs ut allt ut mer läkemedel för depressioner och hjärt- och kärlsjukdomar, i Sörmland och särskilt medicin som sänker blodfetterna.
Apotekens försäljning av läkemedel ökade med drygt 7 procent i Sörmland förra året jämfört med året före. Det visar statistik från Apoteket. Ökningen i länet var något större än i riket. Man köper mest läkemedel i Katrineholm, Flen och Oxelösund, men det är oklart om det beror på ett större behov eller om patienter där väljer dyrare läkemedel. - Det har skett en överförskrivning av magmediciner, säger Lennart Persson, ordförande i Landstinget Sörmlands läkemedelskommitté och det är det stora orosmomentet. Det innebär att det är många patienter som får magmediciner trots att de egentligen inte behöver, säger Persson. - Det leder till ökade kostnader för Landstinget och kan på sikt leda till sämre förutsättningar att introducera nya och effektivare läkemedel som gör nytta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".